Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ..ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ

  ΑΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ

ΠΧ.ΜΕ 10000 ΠΕΡΝΕΙΣ 30000 ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

"Βροχή" προσφορών για καταθέσεις προθεσμίας

Επιτόκια που φαίνονταν «άπιαστα» για τους μικρούς και μεσαίους καταθέτες και φτάνουν ώς το 5,5% προσφέρουν πλέον οι τράπεζες.
  • Αναλυτικά ανά τράπεζα.
Αυτή την περίοδο μάλιστα η «βροχή» των προσφορών έρχεται ακόμη και από μεγάλες τράπεζες, που μέχρι τώρα... απέφευγαν να μπουν σε πλειοδοσία για την προσέλκυση καταθετών.

Η «γενναιοδωρία» των τραπεζιτών δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, που καταγράφονται και στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (το τρίτο μέλος της τρόικας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκδίδει ξεχωριστά τη δική του έκθεση αξιολόγησης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης αυτής, που συζητήθηκε χθες από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, για να εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης του διεθνούς δανείου μέσα στους δυόμισι μήνες από τις αρχές Αυγούστου ώς τα μέσα Οκτωβρίου οι ελληνικές τράπεζες έχασαν σχεδόν το 5% των καταθέσεων, κυρίως εξαιτίας της απόσυρσης καταθέσεων από το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μία τράπεζα, η Probank, δίνει επιτόκιο πάνω από 5% (5,20%) για προθεσμιακή κατάθεση εξαμήνου και για ποσό 10.000 ευρώ. Για ποσό 20.000 ευρώ επιτόκιο πάνω από το 5% προσφέρουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η TBank και η Probank, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα να λαμβάνει ο καταθέτης τους τόκους κάθε μήνα.

Για ελάχιστο ποσό κατάθεσης η Ελληνική Τράπεζα «έσπασε» την αγορά ανακοινώνοντας πριν από λίγες ημέρες ότι προσφέρει μέχρι το τέλος του έτους προϊόν προθεσμιακής κατάθεσης εξαμήνου με επιτόκιο 5,50%. Το επιτόκιο είναι κλιμακούμενο και φτάνει ώς το 7% τον τελευταίο μήνα της κατάθεσης.

Μεγαλύτερες τράπεζες μπαίνουν τον τελευταίο καιρό δυναμικά στον ανταγωνισμό για την προσέέλκυση καταθετών. Η Alpha Bank προσφέρει κατάθεση προθεσμίας («Μηνιαία Πρόοδος») με επιτόκιο 4,80%. Το προϊόν αυτό προσφέρεται με κλιμακούμενο επιτόκιο, μηνιαία καταβολή τόκων και δυνατότητα απόδοσης του κεφαλαίου χωρίς επιβάρυνση κάθε μήνα στην επέτειο της κατάθεσης.

Αντίστοιχο καταθετικό προϊόν με κλιμακούμενο επιτόκιο, το «StepUp12», προσφέρει και η Eurobank. Το επιτόκιο, αν ο καταθέτης διατηρήσει την κατάθεση για δώδεκα μήνες, φτάνει το 4,50%. Την ημέρα καταβολής των τόκων ο καταθέτης έχει τη δυνατότητα ανάληψης των κεφαλαίων του χωρίς ποινή.

Η Emporiki Bank δίνει ελκυστική απόδοση για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση, η οποία φτάνει έως και 4,90%. Ο νέος προθεσμιακός λογαριασμός της τράπεζας επιτρέπει την καταβολή τόκων κάθε μήνα, με δυνατότητα ολικής ανάληψης χωρίς επιβάρυνση. Το επιτόκιο της κατάθεσης για ποσά από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ είναι 4,50%, ενώ για μεγαλύτερο ύψος κατάθεσης φτάνει στο 4,90%.

Για «κλείσιμο» των χρημάτων για μεγαλύτερη περίοδο, δεκαοκτώ μηνών, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει τον λογαριασμό «Δώρο Εθνικής», με αυξημένο επιτόκιο, που δίνει ετησιοποιημένη απόδοση πριν από τους φόρους κοντά στο 4%. Ελάχιστο ποσό κατάθεσης για το προϊόν αυτό είναι τα 20.000 ευρώ.

Από τις υψηλότερες αποδόσεις της αγοράς προσφέρει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση επιτοκίων για τις προθεσμιακές καταθέσεις. Ετσι για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ η εξάμηνη προθεσμιακή κατάθεση δίνει επιτόκιο 4,60%. Το ΤΠΔ μείωσε πρόσφατα στα 15.000 ευρώ το ελάχιστο ποσό προθεσμιακής κατάθεσης με μηνιαία απόδοση τόκων. Τα επιτόκια αυτού του λογαριασμού αυξάνονται κάθε μήνα.