Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

σπανιες γαιες και KINA

Ευρωβουλευτής της ΝΔ ανοίγει μέτωπο με την Κίνα, με “ανεξήγητη” αφορμή. Κύριε Σαμαρά μήπως πρέπει να ερευνήσετε το θέμα;

[IOANNIS_TSOUKALAS_220_ICT.gif]Για ποιόν λόγο Έλληνας Ευρωβουλευτής ανοίγει μέτωπο με μία χώρα φιλικά προσκείμενη στην Ελλάδα για συμφέροντα τρίτων;

Ο Ευρωβουλευτής κύριος Ιωάννης Τσουκαλάς, πήρε την πρωτοβουλία και εισηγήθηκε ανάληψη νομικής δράσης από πλευράς ΕΕ κατά της Κίνας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εμπορίου για τις σπάνιες γαίες! 

Ο Κύριος Μπαρόζο όπως ήταν επόμενο αφού τα συμφέροντα των Γερμανικών και άλλων βιομηχανιών (όχι βεβαίως Ελληνικών!) είναι τεράστια, ανταποκρίθηκε θετικά, γεγονός που ενθουσίασε τον κύριο Ιωάννη Τσουκαλά:

Σχολιάζοντας την επιστολή του κου Μπαρόζο, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε: «Η διαβεβαίωση του κου Μπαρόζο ότι παρακολουθεί προσωπικά, από κοντά, το θέμα των σπάνιων γαιών, είναι μια ιδιαίτερα θετική ένδειξη.

Ο δρόμος για την Ευρώπη είναι σαφής: οφείλει να καταστεί αυτάρκης σε σπάνιες γαίες και να επαναβεβαιώσει τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη στην «πράσινη» καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα αυτό». 

Το θέμα λοιπόν που εγείρεται είναι τεράστιο: Για ποιόν λόγο Έλληνας Ευρωβουλευτής ανοίγει μέτωπο με μία χώρα φιλικά προσκείμενη στην Ελλάδα για συμφέροντα τρίτων; Μιλάμε για μία χώρα που βοηθα έμπρακτα την Ελλάδα και διατηρεί φιλελληνική στάση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν χάνουν δε ευκαιρία να τονίζουν τους “ιστορικούς δεσμούς των δύο πολιτισμών”.

Τι οδήγησε τον κύριο Τσουκαλά σε αυτή την κατά τη γνώμη μας επιζήμια και εθνικά επικίνδυνη ενέργεια; Υπάρχει κάποια Ελληνική βιομηχανία κύριε Ευρωβουλευτά που κόπτεται για σπάνιες Γαίες; Δείτε επακριβώς τι είναι οι σπάνιες Γαίες και που χρησιμοποιούνται για να καταλάβετε:

Οι σπάνιες γαίες αποτελούνται από μια ομάδα δεκαεπτά μετάλλων με μοναδικές ιδιότητες(3), τα οποία χρησιμοποιούνται με ολοένα μαζικότερο τρόπο στην καινοτόμο βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας. Τα λέιζερ, τα κινητά τηλέφωνα και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων περιέχουν σπάνιες γαίες, ενώ οι νέες επιδόσεις των τελευταίων γενεών τερματικών «μαζικής σύνδεσης», από το iPhone έως τα ηλεκτρονικά βιβλία, οφείλονται, εν μέρει, στις ιδιότητες αυτών των στοιχείων.

Ομως και οι νέες «πράσινες» βιομηχανίες εξαρτώνται από αυτά: οι μπαταρίες των υβριδικών αυτοκινήτων, τα φωτοβολταϊκά, οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ή οι τουρμπίνες των ανεμογεννητριών στηρίζονται στα «μέταλλα που ντοπάρουν», στο νεοδύμιο, στο λουτέσιο, στο δυσπρόσιο, στο ευρώπιο και στο τέρβιο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν επίσης πολλά υποσχόμενους καταλύτες για τη διύλιση του πετρελαίου, ενώ η αμυντική βιομηχανία τα χρησιμοποιεί σε κρίσιμα οπλικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι τύπου Κρουζ, τα τηλεκατευθυνόμενα πυρομαχικά, τα ραντάρ ή οι υψηλής τεχνολογίας θωρακίσεις.

Μιλάμε λοιπόν για τις μεγαλύτερες φάμπρικες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης αυτής της “πράσινης” ανάπτυξης. Που βεβαίως δεν αφορούν την Ελλάδα σε καμμία έκφανση. Αναμένουμε πλέον το σκεπτικό του κυρίου Τσουκαλά αλλά και τις ενέργειες του κόμματος και θα επανέλθουμε.