Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ....?????

«Ετοιμος» για δημοψήφισμα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα καταθέτει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά τη διενέργειά του.
Ο κ. Καστανίδης, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, είπε ότι ο νέος νόμος για τα δημοψηφίσματα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων μπορούν να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού μια σειρά καυτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των βουλευτών στο Κοινοβούλιο.
Ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε επίσης τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών για το πολιτικό χρήμα, δηλαδή τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Η επιτροπή που θα ελέγχει τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, διευκρίνισε ο κ. Καστανίδης, θα αποτελείται στην πλειοψηφία της από μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, κυρίως από δικαστικούς, ώστε οι ελεγχόμενοι να μην είναι ταυτόχρονα και ελεγκτές.
Αναφερόμενος στο νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα πολιτικά κόμματα, επιδιώκοντας τη συναίνεση, και σημείωσε ότι η πολιτική απόφαση για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου ανήκει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση.