Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010


Τι κρύβεται πίσω από τις διαρροές στο Wikileaks;Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας Wikileaks, Julian Assange
Λιγότερο από ένα μήνα μετά από την αποκάλυψη 400.000 εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ και τέσσερις περίπου μήνες μετά από τη....
δημοσιοποίηση 70.000 απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατεύματος για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η γνωστή ιστοσελίδα διαρροών WikiLeaks, ξεκίνησε την ανάρτηση στο Διαδίκτυο 250.000 εγγράφων του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση αποστέλλει επιστολές σε συμμαχικές κυβερνήσεις αλλά και σε εγχώρια & διεθνή ΜΜΕ, όπως οι New York Times, o βρετανικός Guardian ή το γερμανικό Spiegel, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που διαρρέουν, θα προκαλέσουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις και θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή διπλωματών, στρατιωτικών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τελικά, αποδεικνύεται πως πολλά διεθνή ΜΜΕ διέθεταν εδώ και καιρό τα επίμαχα ντοκουμέντα και είχαν συμφωνήσει να τα δημοσιοποιήσουν επιλεκτικά σε δόσεις μέσω θεματικών άρθρων.

Επιπρόσθετα, τα έγγραφα του Στέητ Ντιπάρτμεντ τα οποία άρχισαν να δημοσιοποιούνται, δεν είναι «άκρως απόρρητα» όπως προανήγγειλε η WikiLeaks αλλά είναι διαβαθμισμένα ως «εμπιστευτικά» και ελάχιστα φέρουν το χαρακτηρισμό «απόρρητα».

Στο σύνολό τους δε, πρόκειται για αναφορές και τηλεγραφήματα που έφθασαν στο Στέητ Ντιπάρτμεντ από το 2004 ως και το Μάρτιο του 2010 και όχι έγγραφα που προέρχονται μέσα από τα αρχεία του.

Επομένως, πρόκειται για έγγραφα που ελάχιστα έως και καθόλου θέτουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα και δραστηριότητες ή αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες για τις ΗΠΑ.

Έτσι προκύπτει πλέον το ερώτημα «ποιος κρύβεται πίσω από τις διαρροές και τι προσπαθεί να επιτύχει».

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το Ιράν, στο οποίο αφορούν τα σημαντικότερα ίσως από τα 220 έγγραφα που έχουν ήδη αναρτηθεί στο WikiLeaks, ανακοίνωσε πως τα θεωρεί ψευδή και προσπάθεια προπαγάνδας των ΗΠΑ.